A kenyér receptje

Nap mint nap látom, hogy ellopták tőlünk a kenyér receptjét, a kenyérsütés művészetét. És ezt nem valamiféle metaforikus értelemben mondom, hanem egészen egyszerűen és konkrétan a legalapvetőbb élelemre, a mindennapi kenyerünkre gondolok. Liszt, víz, kovász és tűz ezer éves keverékére.

Az elmúlt évek kacskaringóiban elveszett gyerekkorom kenyere, aminek a tésztájából babákat és golyóbisokat gyúrtam. Senki nem fog tudni megyőzni arról, hogy ez az új termék – ez a súlytalan, fehéres, ínyroncsoló valami, ami szemcsés és száraz morzsákra esik szét, és belepi a ruhánkat – szóval, hogy ez kenyér lenne. Hol van az a régi jó kenyér, aminek egy szeletétől jóllakik az ember, amit nyugodtan belemártogathatsz a feketebabba vagy megkenheted vajjal anélkül, hogy darabokra esne szét, ahogy ezzel a “málló kővel” is történik, amit éppp most vettem.

Nyilvánvaló, hogy ezt a valamit, ami most az asztalomon van, nem az íny örömére találták fel, hiszen ebben a társadalomban harcolnunk kell az öröm ellen, mivel az persze kispolgári gyengeség.

Erről a kenyérről – amit a fotón is megcsodálhattok – szinte üvölt, amit már amúgy is mindannyian tudunk: Le a magánpékségekkel! Azokkal, amelyekből régebben minden környékre jutott egy-egy, és jól ismertük “házi specialitásaikat”, és hallottunk „titkos receptjeikről”. A magánpékségek bezárása vezetett a működésképtelen, dögunalom és cseppet sem hatékony államosításhoz, ami aztán lassanként még azt is elfelejtette velünk, hogy milyen az igazi kenyér.

Fordította: Klein Szilvia Sziszi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s