Megoldások

Ha nem javasolsz “megoldásokat”, eszedbe se jusson, hogy a kritika fegyverének használatával élj, figyelmeztetnek engem pont azok, akik maguk sem jeleskednek a gyógyítandók orvoslásában. Stílusuk ráadásul azokra az unalmas úttörő-gyűlésekre emlékeztet, amelyeken iskolás éveim alatt részt vettem. Amikor hozzám került a szó, és észrevételeim, a személyes élmények területéről kilépve, a rendszer kritizáláshoz közelítettek, valaki szigorúan rámszólt, hogy egy igazi forradalmár nem panaszkodik, hanem javaslatokkal áll elő. A kritikának csakis konstruktív formában van helye, – figyelmeztettek-, és idővel megértettem, hogy ezzel valójában nem az előremutató vitára ösztönöztek, hanem a konformizmusra.

Azok a félbeszakított kritikák azokról a problémákról szóltak amelyekre még a “hasznos kritika” szószólóinak sem voltak megoldásaik. Csekély gazdasági ismereteim például nem teszik lehetővé, hogy annak a kettős gazdasági berendezkedésnek az igazságtalanságaira javasoljak megoldásokat, amelyben immár tizenöt éve élünk. De ugyanígy nem tudok a marabúk életterének javításához sem konstruktívan hozzászólni, mivel nincs meg az ehhez szükséges tudásom. Politológus nem lévén pedig lehetetlen számomra II. János Pál azon szavait a gyakorlatra kivetíteni, melyek szerint “nyíljon meg Kuba a világ előtt, hogy a világ is megnyíljon Kuba előtt”.

A fentiek ellenére azonban polgári szimatom öszönösen vezetett rá a MEGOLDÁSra: Csak a szabad vélemény nyilvánítás teszi lehetővé, hogy azok, akik tudnának valódi javaslatokat mondani, ezt meg is tegyék. Annak a közgazdásznak, aki a kubai gazdaság meggyógyításának tervét őrzi fiókjában, biztosítékok kellenek, hogy javaslataiért nem fogják megbüntetni. Ugyanígy minden politikai, szociális és külügyi terv, amelyet ötletgazdájuk az esetleges elnyomástól való félelem miatt elrejt, olyan szabad térért kiált, amelyet tiszteletben is tartanak.

Hagyni kell, hogy mindenki beszélhessen, tekintet nélkül arra, hogy egy probléma megoldási javaslata mellett, vagy az ellen teszi. Tegyék közhírré, hogy minden kubai kimondhatja azt, amit gondol és hogy politikai nézeteitől függetlenül mondhatja el véleményét. Meglátják, hogy onnantól kezdve a panaszt balzsamként váltja majd fel a javaslat, s a kritikák kritizálói milyen rosszul fogják magukat érezni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s