A támogatások vége

Az év végének unalma rávett, hogy megnézzem képviselőink monoton előadását, amint 2008 utolsó ülését tartják. A Kongresszusi Palotában decemberben újra látható volt hogyan kell úgy beszélni problémákról, hogy azok igazi okai nem kerülnek megemlítésre. Egész stílus alakult már ki, amely mindig valahogy így kezdődik: “Forradalmunk sokat tett a kiskereskedelem javításáért, de azért vannak még megoldásra váró feladatok”. Enélkül a hajbókoló fordulat nélkül ugyanis, a beszélő merésznek, vagy hálátlanul kritikusnak tűnne.

Raúl Castro záróbeszédében ezen felül megerősítette, hogy el fognak törölni minden támogatást. Ez a mondat pedig csak egyet jelenthet, mégpedig a jegyre adott élelmiszerek rendszerének megszüntetését. A szimbolikus ár, vagy a szükségtelen ingyenesség azonban kétélű fegyver, amely pont azt sebezheti meg, aki ezt a fegyvert viseli. Ha ugyanis következetesek akarunk lenni, a paternalizmus felszámolásának pont a lakosság zsebéből finanszírozott, túlméretezett állami infrastruktúra lebontásával kellene kezdődnie. A munkás, amely acélt, nikkelt, rumot vagy dohányt állít elő, vagy épp egy szálloda bárjában nyújt szolgáltatást, csak egy aprócska részt kap meg az általa létrehozott áru eladásából származó jövedelemből, amely szinte teljes egészében az örökké éhes Állam táplálására fordítódik.

A jegyre vett félkilós rizs szimbolikus ára, és a minket kormányzóktól kapott “hatalmas” fizetésünk összege jól mutatja, hogy valójában mi adunk, mintsem hogy nekünk adnának. A támogatások eltörlése a mi jelmondatunk kellene, hogy legyen, nem pedig az övék.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s